måndag 28 juli 2014

Leker häxa


Min morfars mormor föddes 1875 och hette Anna Lund. Hon var en så kallad "klok gumma", som anlitades i bygden för att bota såväl människor som djur med hjälp av dekokter på örter och slikt. Enligt min morfar ska hon ha varit ett barskt och bestämt fruntimmer, men jag tror nog hon hade ett gott hjärta. Hon blev gammal, 90 år, och dog när jag var tre. Dessvärre har jag inga minnen alls av henne.

Min morfar hade nog snappat upp ett och annat av hennes klokskaper, för när jag var nånstans i tonåren och drabbades av urinvägsinfektion, visste han plötsligt på råd. Döm om min förvåning när han drog ut i skogen och plockade "rävrumpa" som vi kallar det för (har ingen aning om vad det heter egentligen) och kokade starkt te på åt mig. Det hjälpte!

Nu har jag försökt mig på att leka klok gumma, för jag har samlat och torkat älgört för att göra te på i vinter när huvudvärken slår till. Det finns nämligen salicylsyreföreningar i älgörten som liknar dem man framställer på syntetisk väg och stoppar i värktabletter. Värt att prova, tänker jag!






lördag 26 juli 2014

Glimtar från norra Gotland

Vi tog en biltur norrut, käre maken och jag. Bland annat besökte vi Batteri Trelge, en kanonbas från andra världskriget uppe vid Norra gattet. Lite blommor och hav också förstås, Gotland rymmer allt! 












Rockfredag

Vi pausar i livet på landet för att göra lite kul grejor i stan några dagar. I går kväll var jag med bästa vännerna på Hammer, en klubb/rockscen i stan, för att uppleva tjejrockgruppen Thundermother. Tryck, drag, ös och attityd. Varmt, trångt, svettigt och högt. 

Riktigt, riktigt bra!



lördag 19 juli 2014

Semesterbestyr


I år hade vi bestämt oss, käre maken och jag, att semesterveckorna inte skulle bokas upp i förväg för något speciellt. Mitt behov av att vila från stimulans är oändligt, och därför kändes möjligheten att få bara göra det som faller oss in och som vi har lust till under några sköna sommarveckor fantastisk.

Vi hyr ett litet "pörte" vid havet under sommaren, och där har vi vår bas. Därifrån gör vi små avstickare, och hittills under två veckors semester har vi bland annat åkt på loppisrunda, gjort cykelturer, gått på utomhusteater, varit flytthjälp åt min kära syster med man som blivit gotlänningar, varit på sommarträff hos landshövdingen, bevistat en bluesfestival och inte minst läst böcker och njutit strandliv. Då och då åker vi förstås in till lägenheten för dusch och blomvattning.

Jag ser fram emot resten av min sköna semester. Jag är oerhört priviligierad.

Hur ser din sommar ut?











lördag 12 juli 2014

I´m back!

Nu är jag tillbaka! Jag gjorde ett test, men tyckte inte det föll tillräckligt väl ut. Därför har jag nu bestämt mig för att återuppta mitt bloggande här, och fortsätta mixa personligt och arbetsrelaterat med ett kryddmått privatliv. Tror det är framgångskonceptet!

Arbetet med att åter"erövra" er läsare återstår. Jag vet själv hur jag har ledsnat på en del bloggar och hur otrogen jag har varit mot vissa bloggar trots att jag har gillat dom. Bloggläsarna är i regel rastlösa individer, som vandrar från blomma till blomma och suger ut det gottaste!

Jag tar gärna emot kommentarer från dig som läser det här; har du varit här förut, och har du i så fall saknat bloggen? Vad gillar du att jag skriver om? Spridning är jag också glad och tacksam över, förstås.

Kul att ses igen från den här utsiktsplatsen!