torsdag 15 oktober 2009

Bokens dag i Visby

Två dagar "Bokens dag" är avverkade, på Wisby Hotel i dess vackra spegelsal. Första dagen fick gymnasieelever lyssna till författarna Kishti Tomita, Fredrik Strage, Tommy Deogan och Katarina von Bredow. Häftiga allihop, var och en på sitt sätt. Kishti är en riktigt fräsig brutta, som jag lärde mig tycka mycket om den där korta dagen. Fick hennes bok, "Fina flickor är inte högljudda" som jag ska läsa. Hon lyckades trollbinda inte bara tjejerna, utan även killarna, med sitt budskap: håll inte käften med den du är!

Dag 2 - igår - innehöll sex författare som var och en kommer ut med minst en bok i höst, och mest stolta var vi över att ha fått hit Klas Östergren. Hans bok kommer ut först i morgon fredag, så det kändes riktigt PÅ, om man säger så. Han flyger inte, så han tog båten över samma dag han skulle framträda. På grund av den kraftiga höststormen var båten försenad, så han anlände Wisby Hotel typ en kvart innan han skulle stå på podiet. Men har var cool, den som tyckte att det var en gungig överfart ansåg han var en fjolla.

Bortsett från att han därmed visade riktigt manliga takter (OBS ironi) så framträdde han med briljanta lässtycken ur sin nya bok "Den sista cigaretten".

Övriga författare var Carina Burman (tråkig), Johan Hakelius (överraskande underhållande), Carin Hjulström (proffsig och trevlig), Göran Greider (egen men kul) och Kajsa Ingemarsson (vältalig och lättlyssnad).

Publiken var stor, och totalt på de två dagarna nådde vi nog 900-1000 personer. Kvinnor i övre medelåldern dominerade. Förvånad, någon?

5 kommentarer:

kerstin hf sa...

Klas Östergren är en av mina favoritförfattare. Har nästan alla hans böcker.

Annika sa...

Vilket toppen arrangemang Maria! Och nej, jag är inte förvånad över att mogna kvinnor dominerade...

Maria Björkman sa...

Kerstin - han visade dessutom en stor skådespelartalang. Har bara läst hans debutroman, men det är nog dags för en till snart.
Annika - ja det känns som det var ett toppenarrangemang. Och tänk vilken orgie för mig att få BADA i böcker och författarsällskap i två dagar!

Pia sa...

Vilken härlig tillställning, ett riktigt gottebord för en sann bibiofil.
Och nej, jag är inte förvånad!

Maria Björkman sa...

Pia - ja det var ett riktigt Eldorado!