tisdag 11 maj 2010

Morgongrogg

Det är väl lika bra att fortsätta, när jag nu är inne på hälsospåret. Jag tänkte dela med mig av min morgongrogg.

Jag tycker det är lite småjobbigt att äta på morgonen. Inte om morgonen infaller sådär vid 9-10-tiden, då har man ju nästan blivit hungrig, men om morgonen infaller då vardagsmornar brukar om man har ett arbete att gå till. Då kan det kännas både trist och jobbigt för mig att tugga i mig saker.

Därför blev jag så glad när jag fick ett perfekt recept på en smoothie att göra till frukost. Den innehåller allt man behöver för dagens första timmar; proppfullt med proteiner och nyttigt fett. Dessutom har jag efter en inte alls lång tids användning upptäckt ett par förändringar i min kropp - magen funkar bättre, och huden har blivit mindre torr!
  • 0,5 paket djupfrysta bär (gärna tinade eller färska om du inte vill ha en kall morgongrogg. Den är godast lite rumsvarm)
  • 2 dl havre- eller sojamjölk
  • 3 msk linfröolja
  • 3 msk proteinpulver
  • 1 msk lecitingranulat
  • 1 tsk kanel
  • 1-2 tsk ingefära (eller färsk)
  • 1 banan
Mixa ihop alltsammans, och drick. Ursmaskigt!!

7 kommentarer:

Petra sa...

Den groggen får du gärna blanda åt mig nästa gång vi ses! Tror inte att vi har lecitingranulat i Månstad... Men du - ingefära? Det är ju inte ens gott.

Kram!

Pia sa...

Låter smarrigt! Jag är inte heller någon frukostfanatiker... kan gå en halv förmiddag utan att bli hungring!
Helt klart värt att prövas!

Maria Björkman sa...

Petra - jag lovar att göra den åt dig. Och ingefära är visst gott, och håller dig frisk! Lecitingranulat och proteinpulver frågar du efter i hälsokosten, Tranemo har väl en sån om inte annat?

Pia - jag kan nästan garantera att du skulle gilla den.

Linda sa...

Jag måste bara fråga vad lecitingranulatet har för syfte i groggen? Och hur mycket protein blir det i drinken?

Frukost i vardagsstressen är inte heller det jag gillar mest. Men en långfrukost vid 9-10 är härligt. Gärna med sällskap =).

Petra sa...

Tro det eller ej, men Tranemo har ingen hälsokostaffär.:-( Jo förresten, det finns en liten hylla hälsokost i klädaffären.

Vi kör mycket sånt cross-over här. På närmaste Ica har vi apotek (sedan länge), systembolag och post. Vår brevlåda för ingående post funkar också som brevinkast för utgående. Smidigt värre!

Maria Björkman sa...

Hej Linda, så kul att se dig här! Jag är ingen expert, men har lärt mig så mycket att lecitin är ett ämne som naturligt bildas i levern och fungerar bl. a. som kolesterolets motpart i fettämnesomsättningen. Lecitin förebygger cirkulationsbesvär beroende på just hög kolesterolhalt, och också spänning, stress och sömnlöshet bl.a. Däremot vet jag inte hur mycket protein en sån här "grogg" innehåller procentuellt. Det kan jag för lite för att kunna säga.

Petra - du får resa till Borås!

Kimselius sa...

Vad kul! Jag tar också en "morgondrink" bestående av en massa nyttiga saker. En dietist sa att min morgondrink innehöll allt som var nyttigt: Sojadryck, Gojibär, Banan, Psylliumfrön, vinbär/blåbär/hallon/jordgubbar (beroende på vad jag hittar i min frys från sommaren som gått), 1 dadel, 1 aprikos, 1 katrinplommon, 1 klick honung, havtornelixir, linolja... Tror jag fått med allt. Och jag mår SUPER efter den drinken. Gör en rejäl sats på morgonen så jag får till mellanmål på eftermiddagen också. Kan varm rekommenderas! Kramisar Kim